Wie ben ik ?

 

Mijn naam is Inge Vanderhaeghe, ik ben geboren in 1973. Na jaren werken als administratief bediende, begon ik iets te missen. Daarom zette ik in 2002 de stap om terug te studeren en met mensen te gaan werken. Zo werd ik bachelor in het Maatschappelijk Werk (Artevelde Hogeschool, deeltijdse opleiding, 2006) .

 

Sinds 2006 werk ik voor Slachtofferhulp (CAW) met nabestaanden van traumatische overlijdens en slachtoffers van misdrijven. Voordien was ik al enkele jaren vrijwilliger bij Slachtofferhulp en ook op een Palliatieve Eenheid (AZ Jan Palfijn).

 

Gedurende de jaren ben ik me steeds meer gaan verdiepen in rouwbegeleidingen. In 2006 volgde ik bij rouwexpert Johan Maes, via vzw Zorg-Saam de training 'Omgaan met verlies en rouw: een nieuwe visie'. Daar heb ik geleerd dat rouw een veel individueler proces is dan ik altijd had gedacht en dat er veel mythes over rouw bestaan die menig rouwproces belemmeren. Het integreren van deze nieuwe visie in mijn rouwbegeleidingswerk heeft intussen voor veel rouwenden de weg naar een gezond rouwproces geëffend. Daarna volgden nog een aantal kortere opleidingen rond het thema rouw en in 2015 heb ik  de opleiding 'Specialisatie in complexe en traumatische rouwprocessen' voltooid bij Johan Maes (Focus on Emotion vzw). Het spreekt voor zich dat ik me verder in mijn vakgebied zal blijven bijscholen en verdiepen.

 

'Waarom zo'n zwaar thema als rouw ?', is de vraag die ik soms krijg. Zoals bij veel mensen die dit werk doen, speelt er ook bij mij een persoonlijke drijfveer mee. Toen ik 20 was, ben ik op drie weken tijd mijn moeder en mijn broertje verloren. Mijn vader, mijn drie jongere zussen en ik bleven verweesd en gebroken achter. Van rouwbegeleiding was er toen nog geen sprake, en wij wisten niet wat rouwen allemaal inhield. Enige hulp hierbij was meer dan welkom geweest. Elk op onze manier, met vallen en opstaan, en met veel tijd en hulp op latere leeftijd, hebben we deze immense verliezen in onze levens geïntegreerd. Voor mij zit een deel van die integratie in mijn werk als rouwbegeleider. Het is dan ook vanuit het diepst van mijn hart dat ik mensen in hun rouw wil bijstaan, omdat ik weet hoe zwaar het kan zijn als er niemand is om het onverwoordbare te helpen verwoorden.